Om verschillende gevoelens en emoties over te brengen speelt kleurenpsychologie een grote rol.

Maar wat is kleurenpsychologie?

Kleurenpsychologie is de studie naar de betekenis van kleuren, en hun invloed op menselijk gedrag. Het doel hiervan is om te begrijpen waarom, en hoe verschillende kleuren onze gevoelens, gedrag en besluitvormingsprocessen beïnvloeden.

WiX Blog

Hoe werkt kleurenpsychologie in de praktijk?

Bedrijven maken dankbaar gebruik van kleurenpsychologie, internationaal bekend als ‘color psychology’. Kleur is emotie en speelt een belangrijke rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Deze beïnvloeden niet alleen onze keuzes maar ook ons humeur, houding, onze productiviteit en zelfs onze spijsvertering. We hebben allemaal onze persoonlijke voorkeuren als het om kleur gaat. En hoewel de werking van kleur heel persoonlijk is, zijn er ook overeenkomsten in kleurbeleving.

Warme kleuren zoals oranje, rood of bruintinten zijn kleuren met een energieke, krachtige uitstraling, die aanzetten tot actie en communicatie. De warme kleuren zoals rood en oranje ook gevoelens van opwinding kunnen oproepen. Terwijl koele kleuren zoals blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen een kalmerend ontspannen effect, rust, ruimte en duidelijkheid geven. Het gebruik van contrasterende kleuren kan ook worden gebruikt om een gevoel van diepte en beweging in het schilderij te creëren.